Vem får ekonomipriset 2019?

Det är dags för den traditionsenliga omröstningen om årets ekonomipris. Lägg gärna till egna kandidater på listan och motivera ditt val i kommentarstråden. Omröstningen avslutas under helgen och resultatet från omröstningen presenteras innan årets ekonomipris tillkännages på måndag den 14 oktober.

Comments

 1. Micke says:

  Spoiler alert: Esther Dunflo. Det är tyngd bakom gissningen, eftersom jag prickade in Romer förra året, och därmed är expert. För att verkligen bevisa att jag är expert kan jag tillägga att jag gissat Romer varje år sedan Ekonomistas började med dessa gissningar. Man skulle kunna tro att den långa raden av felaktiga gissningar minskade graden av expertis, men så fungerar det inte.Se till exempel på de självutnämnda bostadsexperterna som hävdat att marknaden kommer att krascha ”snart” varje år sedan 1996. När marknaden någon gång går ner kraftigt kommer de hävda att de alltid haft rätt…

 2. Olof Johansson-Stenman says:

  Man kunde inte välja två i listan, men inte minst givet kommitténs ökande innovationsförmåga när det gäller att koppla ihop olika delar så synes mig kombinationen Esther Duflo och John List klockren för sina bidrag till att utveckla fältexperiment, där Duflo främst gjort sådana i utvecklingsländer till skillnad från List.

 3. Jag tror på Angrist, Ashenfelter och Card.

 4. Jonas Eliasson says:

  Dunflo (och kanske List om man får säga två). Kryssar många boxar: policyrelevant, tonvikt på empiriska data, utvecklingsekonomi, naturliga experiment. Dessutom tycker jag att de är roliga att läsa :).

 5. Sven Hellroth says:

  Joel Mokyr. Det är daggs för en ekonom-historiker 🙂

 6. Jonas Cederlöf says:

  Gemensamt pris till Donald Rubin och Gudio Imbens. Möjligen får Card eller Angrist haka på.

 7. Jaokim Boström Elias says:

  Philippe Aghion, ensam pristagare, det blir nog inget dubbelpris i år.

 8. Borde Torsten Persson och Guido Tabellini, dvs ett pris i politisk ekonomi, vara med på vår lista?

 9. Martina says:

  Någon mix av ekonomer typ Angrist, Card, Duflo kanske också Ashenfelter för metod: impact evaluations… Duflo för hennes bidrag att skala upp det i utvecklingsländer + ekon-priset får en kvinna på scenen.

 10. Jag tror också på mikroekonometri, dvs kombination av Angrist-Imbens-Card-Rubin. Joel Mokyr vore också värd priset för för sin forskning om teknologisk utveckling genom historien och vår förståelse för hur den industriella revolutionen påverkade västvärldens ekonomier. Assar Lindbeck har jag velat se länge (i par med Martin Feldstein hade varit perfekt, men Feldstein dog ju ganska nyligen).

 11. Olof Johansson-Stenman says:

  Även jag tror på ett pris med fokus på identifikation av kausalitet, sannolikt som en delmängd av Angrist, Imbens, Card och Rubin, ganska snart, men alltså inte just i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s